Ghid Perle de Tahiti
Exista multe informatii despre perlele tahitiene, insa nu toate sunt de incredere. Din acest motiv, in acest ghid oferim un amestec de informatii documentate si detaliate, raspunzand la cele mai comune si importante intrebari. Perlele de Tahiti sunt simbolul luxului si frumusetii.

Calitatea
Criteriul de calitate a suprafetei este evaluat pe baza a doua caracteristici fizice:
- Starea suprafetei este caracterizata de diverse imperfectiuni, cum ar fi: intepaturi, zgarieturi, striuri, cute, santuri, depresii, cavitati, depuneri organice, umflaturi, bule, excrescente sau pete laptoase de depigmentare.
- Luciul sau stralucirea corespunde reflexiei mai mult sau mai putin perfecte a luminii pe suprafata perlei. Acesta depinde de regularitatea, grosimea si aranjamentul straturilor perlate.
Un luciu foarte frumos corespunde unei reflexii totale a luminii, oferind un efect de oglinda. O perla fara luciu va avea un aspect mat. Acest criteriu este foarte important deoarece este singurul care este subiectiv sau poate genera discutii. Celelalte criterii, cum ar fi marimea sau numarul de defecte, pot fi masurate foarte precis.
Pentru a va asigura de luciul perlei pe care intentionati sa o cumparati, verificati intotdeauna daca va puteti oglindi in perla si daca imaginea este clara. In plus, o perla care nu are niciun defect de suprafata, dar care nu are stralucire sau luciu, va fi considerata o perla de calitate A sau A+.
Clasificarea calitatii suprafetei
perlelor de cultura din Tahiti:

Perla perfecta ce prezinta o imperfectiune sau un grup de imperfectiuni foarte fine la o inspectie foarte atenta, concentrate pe cel mult 5% din suprafata sa. Luciu foarte frumos.
(Clasificare Tahiti: TOP GEM)

Perla care prezinta cel mult o imperfectiune sau un grup de imperfectiuni usoare, concentrate pe cel mult 10% din suprafata sa. Luciu foarte frumos.
(Clasificare Tahiti: A)

Perla care prezinta cateva imperfectiuni usoare, concentrate pe cel mult 30% din suprafata sa. Luciu foarte frumos, frumos sau mediu.
(Clasificare Tahiti: B sau B/C || B+ sau A/B)

Perla care prezinta imperfectiuni usoare, concentrate pe cel mult 60% din suprafata sa. Luciu foarte frumos, frumos sau mediu.
(Clasificare Tahiti: C sau C+)

Perle care prezinta: fie imperfectiuni usoare pe mai mult de 60% din suprafata, fara imperfectiuni adanci, fie imperfectiuni usoare si adanci concentrate pe cel mult 60% din suprafata. Luciu foarte frumos, frumos, mediu sau slab.
(Clasificare Tahiti: D)

Forma perlei
Perlele de Tahiti perfect rotunde sunt cele mai rare si reprezinta doar o mica parte din recoltele anuale, in timp ce majoritatea perlelor extrase anual sunt in forma de picaturi, butoni, baroc, cercuri si altele.

Sfera aproape perfecta, cu o variatie a diametrului de maximum 2%. Acestea sunt cele mai rare si mai scumpe perle.
Perle aproape rotunde, cu o variatie a diametrului intre 2 si 5%. Odata montate, vor parea rotunde, dar din cauza acestei mici imperfectiuni, vor fi vandute la un pret mai mic.
Diametrul variaza cu mai mult de 5%, dar prezinta un ax de simetrie si sunt adesea utilizate pentru pandantive.
Perle fara o forma definita (neregulate), care nu ofera niciun ax de simetrie si nu se incadreaza in categoriile mentionate mai sus.
Perle mai putin valoroase care au unul sau mai multe cercuri concentrice.
Perle de forma neregulata si formate in intregime din nacru (stratul perlei). Sunt extrem de apreciate pentru stralucire deosebita, textura unica si faptul ca sunt complet naturale.
Culoarea perlei
Denumirea comerciala „Perlele Negre de Tahiti” poate fi putin confuzanta, deoarece nu toate perlele sunt negre. Paleta de culori a perlelor de Tahiti variaza de la alb pur la negru intens, trecand prin toate nuantele de gri, verde paun, aubergine, albastru, auriu si chiar culori de tip curcubeu.
Este de remarcat faptul ca perlele de culori mai "stralucitoare" au adesea mai multe imperfectiuni.

overtone ale perlelor de Tahiti sunt:
Este cel mai faimos overtone al perlelor de Tahiti. Apare ca un amestec de culori verzi, roz si aurii … acest overtone poate varia in functie de cat de calde sau reci sunt nuantele de verde si de cat de mult roz sau auriu este prezent.
Probabil cel mai comun overtone al perlelor de Tahiti. Acestea pot avea tonuri calde sau reci, intunecate si saturate sau pale si sclipitoare.
Aceste perle au tonuri distincte de roz si mov, care le confera un aspect deosebit de frumos.
Overtone-ul argintiu si otel este, de asemenea, foarte comun si apare, de obicei, ca o patina albicioasa peste culoarea de baza a perlei. Cele mai bune perle argintii au un overtone peste o culoare de baza gri deschis si pot prezenta si tente suplimentare de verde sau verde-albastru. Overtone-ul otel este adesea vazut la perlele mai mari.


Marimea perlei
Pe langa culoare, marimea este ceea ce face diferenta intre perlele de Tahiti si perlele albe din Asia/China.
Marimea se masoara in functie de diametru, iar la cele Semi-Baroc, Baroc in sensul latimii.
- Cele mai mici perle au un diametru de 7.5 mm.
- Diametrul mediu se situeaza intre 9 si 11.5 mm.
- Peste 12 mm, perlele sunt mai rare si reprezinta doar o mica parte din recolta.
- Perlele cu un diametru peste 14 mm sunt exceptionale, iar cele de calitate superioara vor fi super cautate.
Intrebari frecvente
- Testul cu dintii: Freaca perla usor de dinte. Suprafata granulata sau aspra indica o perla reala, in timp ce una neteda si alunecoasa poate fi falsa.
- Freaca doua perle intre ele: Perlele reale vor produce un praf fin; cele false nu vor produce nimic.
- Greutatea: Perlele reale de Tahiti sunt mai grele decat cele false, care pot parea mai usoare sau chiar "goale".
- Senzatia la atingere: Perlele de Tahiti sunt reci la contactul cu pielea, ceea ce indica autenticitatea lor.
- Stralucirea: Perlele de Tahiti au un luciu irizant, in timp ce perlele false au o culoare mai plata si lipsita de stralucire.
Stridiile sunt suspendate de linii lungi si lasate sa pluteasca usor in apa, hranindu-se prin filtrare, in timp ce perlele din interior acumuleaza straturi mai groase de nacru.
Apoi sunt trimise in Tahiti pentru a fi radiografiate, asigurandu-se astfel ca grosimea stratului de nacru este suficient de mare pentru a califica perlele la export (grosime minima este de 0,8 mm). Culorile unei perle pe care le vezi sunt complet naturale.
Legendele polineziene vorbesc despre Oro, zeul razboiului (in alte legende, zeu al pacii si fertilitatii). Indragostit de frumoasa printesa din Bora Bora, el a coborat pe insula pe un curcubeu de lumina pentru a-i oferi cel mai pretios dar pe care cerurile il puteau oferi: Poe Rava, perla neagra colorata de Tahiti.